Indlæring og koncentrationsbesvær

Er du forældre eller lærer til et særligt barn som Emil i 1.A?

Emil vil så gerne - han gør sit yderste for at samarbejde. Der er morgensamling og han sætter sig. Der går lige præcis 2 min., så forsøger han at skabe mere plads omkring sig, så han ikke sidder så tæt på de andre. Det lykkes ikke helt, så han øver sig på at være fidget spinner, og begynder at dreje rundt på numsen. Læreren får Emil til at stoppe, men efter 30 sek. begynder han at øve sig i at fløjte, mens kroppen går op og ned. Emil vælger selv at gå ud fra samlingen for at bygge LEGO. 

Nu skal de skrive og læse.  Emil er motiveret, men efter 20 sek. begynder han hvileløst at bladre rundt i bogen. Emil prøver, men bogstaverne driller - de vil ikke ramme linjen. Emil begynder at gå og løbe rundt i klassen og daske lidt til sine kammerater. 

Lad os slå fast, hvis man kan opføre sig ordentlig, gør man det! Emil forsøger af hele sit hjerte at samarbejde! 

Når nervesystemet og sanserne driller, er det en usynlig udfordring/ dysfunktion, symptomerne er bare meget synlige.

Når man har et stresset nervesystem og hjernen ej heller sortere i, hvor meget input der kommer ind eller hvad, så er det svært at organisere, hvor de skal hen. Det skaber en form for trafikprop, og indre kaos. 

Et nervesystem, der er i kaos, får heller ikke modnet de primitive reflekser, vi skal have integreret som spæd. Det betyder, der er bevægemønstre, hvor vi skal arbejde mod en forhøjet tonus (spænding i musklen). Man har et åndedræt, der kun bevæger sig i brystkassen og ikke kommer helt ned i maven. Når øjnene skal arbejde sammen i et samsyn er de afhængig af vores vestibulærsans (balancesansen) giver præcise signaler.

En kombination med uro i kroppen, øjne der gør ondt eller man bliver svimmel, når man skal fokusere, at skulle skrive mens man får en øget spænding i armen, når man kigger i den retning, bliver det virkelig svært at regulere sig selv, sidde stille og følge med. Derfor er arbejdshukommelsen og koncentrationen lav.

bubble