Nedsmeltning

En nedsmeltning er et meget voldsomt raserianfald. Det er eksempelvis når dit barn bliver så rasende eller udadreagerende, at man ikke kan få kontakt til det. Uanset hvordan man prøver at kontakte barnet, fortsætter det med at fx sparke, skrige, bide, kradse eller slå. Nogle kalder også den tilstand at være i affekt.

Oplever du, at dit barn får nedsmeltninger? Det kan være fordi, dit barn ikke kan rumme flere sanseindtryk. Børn får mange indtryk i løbet af dagen, som skal behandles i systemet. Derfor er det helt normalt, at dit barn ikke kan rumme mere efter en lang dag.

Når I når til dette punkt, er der flere redskaber, som kan bruges til at at hjælpe barnet og regulere sanserne. Ved at styrke dit barns sanseintegration, vil I opleve færre nedsmeltninger. Samtidig hjælper det jer med at navigere bedre i disse situationer.

 

Hvorfor får mit barn nedsmeltninger?

Det er aldrig rart at se sit barn opleve en nedsmeltning. Ofte betyder det, at barnet har nået sin yderste grænse. Når barnet er kommet dertil, har han/hun helt mistet kontrollen og bliver ulykkelig. Hvis du oplever, at dit barn tit har nedsmeltninger, kan det skyldes forskellige årsager. Det kan bl.a. være:

  • At der stilles for høje krav til barnet

  • At barnet ikke kan udleve sine egne forestillinger om, hvordan noget skal være

  • At barnet udsættes for alt for mange sanseindtryk i løbet af dagen

  • At barnet oplever sanseintegrationsudfordringer

Hver årsag kræver sin måde at forholde sig til den på. I kan selv forsøge at ændre nogle ting i hverdagen for at se, om de er årsagen til nedsmeltningerne. Hvis alt er prøvet, og det ikke hjælper, kan der være tale om sanseintegrationsudfordringer eller en sanseprop – dvs. når der er for mange følelser der skal bearbejdes på én gang.

Hvis I når til dette punkt, er der flere redskaber, I kan bruge for at hjælpe barnet med at regulere sanserne og at styrke sanseintegrationen. Det kræver dog hjælp af en fagligt kompetent person, da opløsning af sanseproppen og styrkelse af sanseintegration kræver et skræddersyet program.

 

Bliv klogere på nedsmeltninger

Jeg har lavet en kort video om nedsmeltninger, så I kan blive klogere på, hvorfor børn kan få nedsmeltninger. Jeg kommer også ind på, hvorfor nogle børn får nedsmeltninger, mens andre ikke gør.

 

Få hjælp til at tackle nedsmeltninger

Kan I genkende ovenstående hos jeres barn? Så kan jeg hjælpe jeres barn og jer som familie! For bare rolig. Det er muligt at få ro på nervesystemet og hjælpe dit barn med at bearbejde alle dagens indtryk, så I kan undgå nedsmeltninger.

I skal være velkomne til at kontakte mig til en uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe jer og jeres barn. At arbejde med barnets sanseintegration kan nemlig gøre hverdagen nemmere for både barnet og jer som familie.

Følg mig på Facebook og Instagram for at få gode råd om motorik og stimulering, der hjælper med at håndtere hverdagen med små børn.